Michelin 2018 překvapil, bohužel ne příjemně
Dlouho očekávaná chvíle nadešla: zástupci slovutného michelinského průvodce před chvílí v Budapešti oznámili, kterým z restaurací v České republice udělují prestižní ocenění gastronomické kvality pro rok 2018!
Předem přitom nebylo vůbec nic jasné. Rozhodnutí michelinských inspektorů jsou totiž jednak nepředvídatelná, jednak geograficky silně nesouměrná. A tak zatímco v domovské Francii se aspoň jednou hvězdičkou letos pyšní 621 podniků (z toho 28 má hvězdy tři!), mimořádné oblibě se u Michelinů těší skandinávská kuchyně (řada evropských inspektorů je původem ze Skandinávie) a v Asii předloni ocenění dostal dokonce i pouliční stánek, středo- a vychodoevropský region zatím zůstává pomyslnou Popelkou.
Praha měla v loňském vydání jen tři restaurace (či spíše šéfkuchaře) s jednou hvězdičkou, Varšava dvě a třeba Budapešť čtyři. Důvody by vydaly na samostatný článek a o relevanci michelinských ocenění se už léta vedou debaty, přesto ve světě gastronomie pořád mají svoje nezastupitelné místo.
Takže jak to dopadlo?
1 hvězdička ☆ (“velmi dobrá restaurace”)
Field
Radek Kašpárek má za sebou raketový začátek, svoji první hvězdičku obdržel hned rok po otevření. Ale zatímco někteří sportovci start tzv. přepálí, Field si udržuje konstantní kvalitu, a to umí hodnotitelé ocenit.
1 hvězdička ☆ (“velmi dobrá restaurace”)
La Degustation Bohême Bourgeoise
Tady nikdo nečekal nic jiného, kormidlo vlajkové lodi Ambiente drží Olda Sahajdák pevně v rukou!
A to je bohužel z hvězdiček pro letošek vše!
Inspektoři stále neocenili ani Marka Šádu z Bellevue, ani Jana Punčocháře z Grand Cru. A především, a to bylo dnes večer to největší překvapení, hvězdičku poprvé od roku 2012 neobhájil Roman Paulus z Alcronu!
Ocenění Bib Gourmand (“skvělá kvalita za dobrou cenu”) znovu získaly restaurace:
Divinis
Eska
Maso a kobliha
Na Kopci
Sansho
A novým držitelem Bibu je vinohradské Bistrøt 104. Aureole a SaSaZu o něj naopak přišly.
S napětím se čekalo, jak dopadne průhonická restaurace Paloma Andreje Babiše pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho. Ten už má dvě hvězdičky z dob svého působení v domovské La Palomě ve francouzském Mougins. Restaurace ale ještě není otevřená celý rok a hlavně jsou pro inspektory zřejmě Průhonice příliš daleko od Prahy. La Paloma tedy nebyla do průvodce ani zařazena (na rozdil od 33 dalších, výhradně pražských podniků, nově CottoCrudo, Café Savoy a Lokal Inn). Stejnou smůlu má i olomoucká Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, které by mnozí michelinské ocenění přáli.
Nakonec nesmíme zapomenout na ostravského rodáka Daniela Georgieva, majitele a šéfkuchaře restaurace Ratsstuben v německém Halternu, který je pro letošek nositelem jedné michelinské hvězdičky, zařazené ale z pochopitelných důvodů do německého vydání. Gratulujeme všem oceněným!
Zdroj: guide.michelin.com
Fotografie: lidovky.cz, ihned.cz